Ringette on kehitetty vuonna 1963 Kanadassa, josta se tuli Suomeen 70-luvun loppupuolella. Lajissa yhdistyy loistavalla tavalla jääkiekosta tuttu pelirytmi, jolle on ominaista nopeus, sekä koripallosta tuttu pelillinen strategia. Jääkiekosta poiketen ringetessä taklaaminen on kuitenkin täysin kiellettyä, mikä onkin omiaan nostamaan pelitaktiikan sekä pelitaidot pelin keskiöön, ja minkä ansiosta peli sopii niin hyvin juuri naisille ja tytöille.
Jääkiekkokaukalo sopii myös ringeten pelikentäksi, kunhan jään kumpaankin päähän maalataan ringetteviivaksi kutsuttu punaviiva. Keskialue jää näiden viivojen väliin ja siellä kaikilla pelaajilla on oikeus pelata yhtaikaa.
Puolustus- tai hyökkäysalueella, jotka sijoittuvat ringetteviivan sekä kentän päädyn väliin, saa olla yhtaikaa maksimissaan kolme kenttäpelaajaa molemmista joukkueista puolustustilanteessa olevan joukkueen maalivahdin lisäksi. Näin pelistä tulee vauhdikasta ja liikkuvaa.
Kenttäpelaajat eivät saa myöskään mennä maalivahtien alueille. Jos näin kuitenkin tapahtuu, saa vastustaja aloitusvuoron. F-juniori-ikäiset käyttävät ainoastaan puolikasta kenttää.
Pelivälineet ovat yksinkertaiset: sininen kuminen rinkula sekä ringettemaila, joka voi olla joko komposiittimaila tai puumaila. Näiden lisäksi tarvitaan luistimet, kypärä sekä kaulasuoja, joka on viiltosuojattu. Kehittyneempiä varusteita tarvitaan siirryttäessä pelaamaan esimerkiksi sarjapeleissä, joissa pelaajalla tulee olla kasvosuojan sisältävä kypärä, jääkiekkoluistimet, polvisuojat, kyynärsuojat, viiltosuojan sisältävä kaulasuoja, lajiin sopivat alasuojat ja pelihanskat.
Varusteisiin liittyy vielä sellainen sääntö, että pelitilanteessa kypärää, luistimia sekä pelihanskoja lukuunottamatta varusteiden tulee olla pelipaidan tai -housujen alla piilossa eivätkä ne siis saa näkyä lainkaan. Maalivahdin varusteet ovat samanlaiset kuin jääkiekkomaalivahdin.
RINGETTE ON NAISILLE KEHITETTY URHEILULAJI
Kehittelyvaiheessa pelistä on pyritty luomaan nimenomaan naisille sopiva laji, mikä on vaikuttanut esimerkiksi pelin sääntöihin, joissa kenties merkittävin ero jääkiekkoon verrattuna on täydellinen taklauskielto. Pelissä menestyminen vaatiikin voiman sijasta sekä älyä, taitoa, hyvää pelitaktiikkaa että erinomaista yhteistyötä joukkueen jäsenten välillä.
Hyvä luistelutaito on menestyksen avain ja luistelua harjoitellaankin ringeten harjoittelun yhteydessä runsaasti. Syöttäminen on pelissä keskeisessä asemassa, koska siniviivojen yli saa kulkea ainoastaan syöttämällä. Yhtaikaa kentällä pelaa molemmista joukkueista sekä maalivahti että viisi kenttäpelaajaa, mutta yhteensä joukkueeseen tulee kuulua pelaajia minimissään seitsemän. Osassa ikäluokkia vaihdot suoritetaan lennossa ja osassa vaihtokellon avulla.